Praktijk voor Coaching & Counselling

Contact: 06 4011 8916

Steun bij verlies van gezondheid

Als we geconfronteerd worden met een (chronische) ziekte of een ongeluk en we daarna moeten verder leven met beperkingen, dan ervaren we verlies. Bij verlies van je gezondheid gaat de aandacht naar het beter worden. Er is doorgaans minder aandacht voor wat het met jou doet. Als mens hebben we onbewust een aanname dat we altijd gezond zullen zijn. Wanneer we worden geconfronteerd met het feit dat we serieus ziek blijken te zijn, kan dit een behoorlijke deuk aan je zelfvertrouwen en aan jouw kwaliteit van leven geven. Je eigen lijf heeft je in de steek gelaten, je komt terecht in een medische molen. De aandacht gaat naar je fysieke toestand, de diagnose en de behandelmogelijkheden. Het gevoel van controle hebben over je eigen lijf ben je kwijt, je komt in een afhankelijke positie waar anderen zeggen wat er moet gebeuren.

In veel gevallen moet het leven anders worden ingericht en nieuwe leefgewoontes aangenomen. Dit om erger te voorkomen of om beter om te kunnen omgaan met de ziekte en Steun bij verlies van gezondheidde mogelijke beperkingen. Je kunt niet meer wat je daarvoor kon. Misschien heb je minder energie, kun je je minder lang concentreren. Je kan niet meer naar je werk, je huishouden doen, wandelen of je hobby uitoefenen. Je moet vaker vragen of iemand je wilt helpen en afhankelijk zijn is het laatste wat je wilt.

Het kan zijn dat je kampt met boosheid en opstandigheid, er kunnen ook andere gevoelens zijn. Een schuldgevoel of zomaar verdrietig zijn of schaamte en onzekerheid. Bij een chronische ziekte kunnen er stabiele periodes zijn, afgewisseld met perioden dat de klachten verergeren. Het kost tijd om je te verzoenen dat de ziekte deel uitmaakt van je leven.

De kans is groot dat als de focus komt te liggen op wat niet meer kan en niet meer mag er voorbij gegaan wordt aan wat nog allemaal mogelijk is. Het risico is dan dat de zin uit het leven gaat, er een gebrek is aan voldoening en zingevende activiteiten. Begeleiding bij het proces van integreren van het gegeven te moeten leven met een ernstige of levensbedreigende ziekte zou veel voor je kunnen betekenen. Als je lange tijd in de overleef stand hebt geleefd krijgt dat zijn weerslag. Van belang is om alert te zijn op vage emotionele en fysieke klachten.

Het is mogelijk om een vrijblijvende afspraak te maken om te onderzoeken of een begeleidingstraject jou kan ondersteunen om uit te zoeken wat je ziekte voor jou betekent? Ondersteuning om een goede balans te vinden en je leven weer te gaan leiden vanuit momenten van plezier, voldoening en zingeving.

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.
Ok