Een trauma kan ontstaan door een situatie of een periode waarin je werd overweldigd en overspoeld door de gebeurtenis. Het is een ervaring van pijn, angst, paniek, alleen, afwijzing en het is groot, niet te begrijpen enz..
Er is een innerlijke verwonding ontstaan, een blijvende breuk en splitsing van het zelf als gevolg van die moeilijke situatie of pijnlijke gebeurtenis. Een trauma is een psychische verwonding die zich in ons zenuwstelsel, geest en lichaam vastzet.
Lange tijd na het voorval is deze nog in ons aanwezig en hij kan op elk willekeurig moment getriggerd worden.
Door deze ervaring wordt er iets van je afgepakt zonder dat je daar iets over te vertellen hebt. Zoals veiligheid, vertrouwen, bestaansrecht, onkwetsbaarheid, levendigheid, …
Een gebeurtenis die als traumatisch wordt ervaren, raakt ons overlevingsmechanisme. De stress kan zo hoog worden dat je normale verwerkingsmogelijkheden tekort schieten. Gevoelens en gewaarwordingen kunnen geblokkeerd raken.
Zolang we een trauma niet verwerken, houdt het ons vast in het verleden en het beperkt ons in wie we kunnen zijn. Het dwingt ons om gekwetste en ongewenste aspecten van de psyche te onderdrukken, het fragmenteert ons in wie we werkelijk in onze kern zijn.
Als we het niet zien en erkennen dan belemmert het onze groei.
Elk trauma bevat een verlies of het trauma is een verlies. De enige manier om ermee te dealen is om de pijn van het trauma te erkennen. Dan kan er ruimte ontstaan voor rouw. Rouw geeft toegang tot emoties, traumareacties verstoren emoties.
Klachten kunnen pas verdwijnen als de oorzaak is begrepen en de eigen trauma gevoelens verwerkt zijn.
Belangrijke aspecten in de traumaverwerking zijn: respect, vertrouwen, rust, verdieping en vertraging.
Ontdooien, de pijn onder ogen zien, energie weer laten stromen, goed zorgen voor jezelf en verantwoordelijkheid dragen voor jezelf vanuit hartsenergie zijn ook belangrijke aspecten.