Praktijk voor Coaching & Counselling

Contact: 06 4011 8916

Wat is slaap

Welkom bij het blog "wat is slaap". In dit blog leg ik uit wat slapen inhoudt en welke slaapstoornissen er zijn. In de praktijk wordt ondersteuning geboden aan Wat is Slaapallerlei vormen van slaapproblemen. Er wordt gebruik gemaakt van energetische therapie (healing) en van natuurlijke geneeswijzen, waaronder bloesemtherapie en alchemistische spagyriek plantgeneeskunde™.

Wat is slaap: uitleg

Slaap heb je nodig om tot rust te komen. Tijdens de slaap kan je geestelijk en lichamelijk weer herstellen en krijg je weer de energie die je nodig hebt. We slapen gemiddeld een derde van ons leven, dit is een gemiddelde want voor iedereen is dit weer anders. De een heeft weinig slaap nodig en de ander weer veel en hoe ouder je word hoe minder dat je slaapt. Baby's slapen gemiddeld zestien uur per dag, volwassenen zo'n zeven tot acht uur en ouderen vaak wat minder.
De slaap begint met sluimeren en wordt steeds dieper, totdat je in een zeer diepe slaap bent. In deze diepe slaap zijn de meeste mensen moeilijk wakker te maken. Je lichaam rust nu uit en bouwt nieuwe energie op. Na die diepe slaap komt de droomslaap, dat heet ook wel REM-slaap (droomfase), in de REM-slaap verwerk je allerlei emoties en informatie van de dag. Dit is ook de slaap waarin de meeste dromen en soms ook nachtmerries voorkomen.

Elke nacht heb je vier tot vijf keer een slaapcyclus van ongeveer anderhalf uur: sluimeren, diepe slaap en dan de REM-slaap. In de loop van de nacht wordt je slaap lichter, duren de REM-slaapfases langer en heb je kortere periodes van diepe slaap.
In de diepe slaap scheidt het lichaam grote hoeveelheden groeihormonen uit, die het nodig heeft om te genereren, het immuunsysteem wordt extra geactiveerd en de afweercellen schakelen ongewenste indringers uit, zoals bacteriën en virussen.

Wat is slaap: slaapstoornissen

Er zijn verschillende slaapstoornissen, bij een slaapstoornis slaap je juist teveel of te weinig. Hierdoor functioneer je overdag minder goed en ben je overdag erg moe. Ook kan het zijn dat er zich tijdens je slaap abnormale verschijnselen voordoen, zoals nachtmerries, slaapwandelen en praten of tandenknarsen in je slaap.

Verschillende soorten slaapstoornissen:

Insomnie - oftewel chronische slapeloosheid, dit is verreweg de meest voorkomende slaapstoornis. Hierbij heb je moeite met inslapen en/ of doorslapen en ben je overdag niet uitgerust. Om te spreken van insomnie moeten de klachten minstens drie maanden aanwezig zijn en minimaal drie keer per week voorkomen.

Hypersomnie - als je hypersomnie hebt, dan kun je overdag moeilijk wakker blijven. Je slaap s'nachts en overdag erg veel, maar je blijft toch slaperig.

Slaapabneu - als je slaapabneu hebt, stop je s'nachts soms seconden tot een paar minuten met ademen. Je schrikt dan wakker en gaat weer ademhalen. Doordat je plotseling veel lucht naar binnen zuigt snurk je erg hard. Overdag voel je je vaak erg slaperig.

Narcolepsie - als je narcolepsie hebt, heb je overdag plotselinge, onweerstaanbare slaapaanvallen. Je voelt je eigenlijk steeds slaperig. Ook kun je ineens een spierverslapping krijgen. Je zakt dan plotseling in elkaar. Dat gebeurt meestal bij een heftige emotie, zoals hard lachen of boosheid.

Restless legs - bij restless legs heb je een irriterend branderig gevoel in je benen. Bij het bewegen van je benen gaat het nare gevoel weg. Maar zodra je stopt met bewegen komt het nare gevoel weer terug. Vaak komen deze klachten in de avond en s'nachts voor waardoor je slecht slaapt.

Pavor nocturnus - als je pavor nocturnus hebt dan heb je in je slaap last van angstaanvallen. Je wordt plotseling wakker met een paniekerige schreeuw en maakt dan een verwarde indruk. Pavor nocturnus komt vooral voor bij kinderen en verdwijnt meestal bij het ouder worden.

Slaapstoornissen die samenhangen met een psychisch probleem - er zijn slaapproblemen die samenhangen met een psychisch probleem, zoals een depressie, bipolaire stoornis, angststoornis of een psychose. De meest voorkomende klachten zijn slaapgebrek door slecht inslapen, vroeg wakker worden of s'nachts vaak wakker worden. Soms slapen mensen met psychische problemen juist langer dan normaal.

Slaapstoornissen die samenhangen met lichamelijke klachten - tenslotte kunnen slaapproblemen samenhangen met lichamelijke ziekten, zoals diabetes of een schildklieraandoening. Ook door het gebruik van medicijnen, drugs of alcohol kunnen slaapproblemen ontstaan. Ook lichamelijke klachten zoals pijn of benauwdheid kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt.

Wat is slaap: werkwijze

Binnen de praktijk wordt gewerkt vanuit een holistische werkwijze, dit betekend dat er niet alleen naar de klacht gekeken wordt, maar ook waar de klacht vandaan komt. Waar het op neer komt is dat je niet alleen benaderd wordt vanuit een klacht of ziekte, de mens als geheel wordt ondersteund. In de praktijk wordt ondersteuning geboden bij allerlei vormen van slaapklachten. Van belang is dat je een slaapdagboek bij gaat houden, zodat er meer  inzicht ontstaat in de slaapproblemen, maar ook in het slaapgedrag. Binnen de spagyriek en bloesemtherapie zijn essences en complexen die positieve resultaten geven bij een slaapprobleem Dit is afhankelijk van de oorzaak van de klacht.
Spagyriek en bloesemremedies kan je gewoon naast de reguliere behandeling gebruiken, maar ook naast een complementaire behandeling.

Wat is slaap: over Nishkampa

Mijn naam is Nishkampa van de Breevaart (1962) en ik ben de eigenaar van Praktijk Spirituele Coaching & Counselling te Lelystad. Er worden consulten gehouden zowel in Lelystad als in Amsterdam. Mijn passie is om mensen in contact te brengen met hun eigen innerlijke kracht, om de levenskwaliteit te verhogen, zodat er meer levensvreugde kan ontstaan.
Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging ABVC en RBCZ en volg jaarlijks bijscholing. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van het consult, dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het zorgverzekeringspakket wat er af is gesloten.

Op de website kan je meer over mij lezen en over de methoden welke in de praktijk worden gebruikt: klik hier  

Wat is slaap: afspraak maken en tarieven

Het is mogelijk om een consult te ontvangen via skype, mail of telefoon.
Consulten via de mail, skype of telefoon kosten 15 euro per 15 minuten.

Consult Amsterdam      1 uur      70 euro
Consult Lelystad           1 uur      60 euro
Consult Lelystad           1,5 uur   85 euro

Voor informatie of het maken van een afspraak kan je bellen naar:

06-40118916

Je kan ook rechtstreeks mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of klik hier 

 

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.
Ok